Unknown

 

Hjernerystelse

Hvert år modtager omkring 25.000 danskere diagnosen hjernerystelse på landets skadestuer.

Hjernerystelse, på latin også kaldet commotio cerebri, er en overstrækning af nervecellerne i hjernen efter et slag mod kraniet. Dette slag gør at der ofte opstår et blåt mærke eller hævelse (hæmatom) i eller imellem lagene der beskytter hjernen. En hævelse som hovedet har svært ved at fjerne.  Dette betyder, at dele af hjernens funktioner i større eller mindre grad midlertidigt kobler fra. Der kan ligeledes opstå et blåt mærke på selve hjernen som er endnu mere alvorligt, da disse centre i hjernen der ofte styrer vigtige funktioner i kroppen. Ofte styrer disse områder funktionerne af bl.a. hormonsystemet, hukommelsen, forskellige organsystemer og koncentration. 60 % af alle tilfælde vil være skadesfri efter et år, men i mange tilfælde kommer hjernerystelsen til at følge vedkommende i lang tid.

Symptomer som mange desværre kommer til at lide af er hovedpine, migræne, svimmelhed, træthed, kvalme og lys- og lydfølsomhed.

Hvordan føles hjernerystelse?

Kortvarig bevidstløshed med hukommelsestab omkring selve hændelsen er ofte karakteristisk, men man kan godt have haft hjernerystelse selvom man husker det hele. Som regel får man umiddelbart hovedpine, kvalme og kaster måske op. Op til flere uger efter kan man fortsat være plaget af koncentrationsproblemer, usædvanlig træthed, synsforstyrrelser og svimmelhed.

Men symptomerne kan også komme snigende efter nogle uger hvis et slag mod hovedet negligeres og hjernen derved overbelastes.

Hvad kan man selv gøre?

Som regel forsvinder symptomerne gradvist efter få dage, op til et par uger. Det er blot meget vigtigt at følge nogle enkelte råd for at undgå langtidsvirkninger. Hjernen er under reparation og har brug for ro, indtil skaderne er blevet udbedret, og den skal derfor belastes så lidt som muligt.

Så længe hjernen er under reparation og ikke fungere optimalt, det vil sige der er fx koncentrationsproblemer, træthed, hovedpine, svimmelhed og synsforstyrrelser, skal man:

– Undgå hård fysisk aktivitet.

– Undgå arbejde der kræver koncentration.

– Give sig selv masser af hvile.

– Begrænse læsning, computerbrug, mobil og tv-kiggeri

– undgå alt som du føler forværre dine symptomer.

Hjernerystelse og Osteopati  hos Fyns Osteopati:

Jeg undersøger bevægeligheden i og omkring kraniet. Har slaget forvoldt arvæv og restriktioner i og omkring de lag der beskytter hjernen. Er hjernehinderne som dækker hjernen påvirket og om der er dysfunktioner i bindevævet inde i kraniet. Jeg sørger ligeledes for at hjernen får tilstrækkelig blodcirkulation til og fra kraniet og om nervesystemet fra nakkehvirvler og kranienerver fungerer optimalt. Dette for at “re-cette” hjernen og være med til at give den ro og de bedste betingelser for at kunne komme sig efter rystelsen.

Derfor søger jeg at gennem behandling at bedre og fremme aktiviteten af kranie, nakke led og muskler samt ledbånd. Endvidere strukturer på halsen, i brystkassen, bækken og i organerne. Dette gøres med:

1) Præcise teknikker af bestemte samlinger mellem kranieknoglerne. Kraniel osteopati er behandling af de forskellige åbninger i kraniet, hvor nerver og blodårer træder ud. Samt skabe bevægelse mellem kraniets knogler.

2) Behandling af strukturerne mellem kraniet og 1 nakkehvirvel.

3) Oprette normal bevægelighed mellem nakkens hvirvler.

4) Spændinger omkring rygmarven behandles med stræk fra halebenet til nakkeknoglen, for at lette spændingen på specielt nakken og musklerne.

5) Vejledning i håntering af hverdagen / arbejdslivet med hjernerystelse.