Hovedpine

Hovedpine er en af de ti mest omkostningsfulde lidelser i Europa. 20 procent af alle sygemeldinger skyldes hovedpine

Hovedpine kan både være en sygdom (en primær hovedpine) eller et symptom på anden sygdom eller tilstand (en sekundær hovedpine). Hovedpine er en meget hyppig tilstand og er årsag til at mere end hver 3. dansker på et tidspunkt har søgt hjælp hos den praktiserende læge.

Hvor sidder hovedpinen?

Hovedpine er meget individuel og det er meget forskelligt hvordan den mærkes og opleves hos det enkelte menneske. I klinikken oplever jeg mange som klager over smerter i panden og tindingerne. En mindre del oplever smerterne sidder som et pandebånd rundt hovedet eller som en hat der presses ned over hele hovedet. Andre har smerterne siddende i baghovedet. Fælles for alle placeringerne af hovedpine er udover smerten, at klienterne hyppigt også klager over træthed, kvalme, utilpashed og svimmelhed. Varigheden af den enkelte hovedpine er meget forskellig og kan vare fra få øjeblikke til flere dage.

Spændingshovedpine:

Spændingshovedpine sidder typisk i nakken eller på overfladen af hovedet. Er ofte forårsaget af låsninger i nakke og ryg, spændinger/myoser i nakke- og rygmuskler, stivhed i brystkasse eller problemer i bækkenområdet. Symptomerne kan skyldes, at de muskler og bindevæv som har tilhæftning på selve kraniet er spændte eller at nakkemusklerne driller. Symptomerne er der typisk i løbet af dagen og bliver værre ud på eftermiddagen eller om aftenen. Holdningsmæssigt vil hovedet/nakken altid prøve at holde sig ret. Dette kan medføre at skævheder (kompenseringer) rundt omkring i kroppen, som forårsager spændingshovedpinen. Arbejdssstillinger, siddestillende arbejde og forkert holdning er ofte hyppige årsager til spændingshovedpine. Endvidere kan for lidt søvn og en stresset hverdag også fremkalde spændingshovedpine.

Cervikogen Hovedpine

Denne type hovedpine kan relateres til de 2 øverste nakkehvirvler (C1 og C2) og nerverne der udspringer  fra herfra. Denne hovedpine kaldes ofte cervicogen hovedpine. Symptomerne ved cervicokogen hovedpine er typisk, at smerterne starter i nakken for så at brede sig til hoved og
ansigt omkring panden, øjet og tingningerne. Den er typisk halvsidig, dvs. mærkes i samme side som det irriterede nakkeled. Låsning, manglende bevægelighed eller slidgigt kan påvirke nerverne og være årsag til hovedpinen.

Pandehovedpine

Denne type hovedpine kan have mange årsager. Typisk vil man mærke en trykkende smerte hen over panden som kan trække op over hårgrænsen. Årsager til pandehovedpine kan være: betændelse i pande- og bihuler, som øger presset i vores ventilationssystem i ansigtet og fremprovokerer hovedpinen. Det kan være efter hjernerystelse, piskesmæld eller andet uheld (fx landet på haleben) som har påvirket vores rygmarv (det durale system). Dette durale system står i kontakt med vores hjernehinder som bla. hæfter fast på indersiden af vores pandeknogle. Bliver disse hinder påvirkede og stramme, vil det give os pandehovedpine.

Dunkende hovedpine

Dette skyldes at trykket er for stort et sted i vores vasculære system. Det betyder at trykket er for højt inde i hovedet, grundet at det venøse tilbageløb er påvirket. Dette kan skyldes et thoracic inlet syndrom (blodårer mellem 1 ribben og kravebenet bliver klemt) eller påvirkning af det hormonale system. Endvidere kan stramhed i hjernehinderne (se pandehovedpine) og forhøjet tryk i cerebrospinalvæsken også påvirke og forårsage dunkende eller pulserende hovedpine. Hvis hovedpinen beskrives som at den sidder bag det ene øje, kan et øget tryk også være årsagen.

Kæbehovedpine?

Kæbeleddet sidder lige foran dine ører på begge sider af hovedet. Problemer i kæbeleddet kan bla. skyldes slidtage, at du bider skævt, skærer tænder eller er stresset og derved spænder i kæben. Dette vil typisk give smerter og spændinger i muskulaturen omkring kæben. Hvilket betyder at en kæberelateret hovedpine typisk starter på siden af hovedet ved temporalknoglen og kan trække op over tingningerne og pande.

Klyngehovedpine

Klyngehovedpine er en anfaldsvis hovedpine med meget voldsomme smerter bag og omkring det ene øje. Anfaldene optræder i perioder (i  klynger) af 1-2 måneders varighed med måneder til års interval. Smerteanfaldene er ledsaget af tårer, næsen løber, tilstoppede næsebor, hængende øjenlåg, rødt øje eller rastløshed. Disse symptomer er altid på den samme side som smerterne, og anfaldene optræder næsten altid ensidigt. Man kender ikke den direkte årsag til at nogen får klyngehovedpine, men mistænker arvelige forhold samt det ydre og indre miljø.

Hos Fyns Osteopati undersøger vi alle kroppens systemer for at finde frem til årsagen til din hovedpine.