Bækkensmerter

Hvad er bækkensmerter?

Bækkensmerter opstår når et eller begge bækkenled (sacro-iliacaled (SI)) bliver irriterede, og de omkringliggende muskler bliver spændte.
SI-leddene findes umiddelbart under "smilehullerne" under lænden, og smerten fra disse led mærkes lokalt over leddene. De kan også give smerte i ballerne, på bagsiden, ydersiden eller forsiden af låret, langs med hoftekammen samt til den forreste del af bækkenet.
Bækkensmerter kan bl.a. opstå som følge af forkerte bevægelser, et fald på bagdelen, stillesiddende arbejde, løb eller graviditet og fødsel.

Spændinger i ballemuskulaturen kan i svære tilfælde give symptomer i benet, der kan gå helt til underben og fod. Disse symptomer minder meget om iskiassymptomer. Den store hoftebøjemuskel bagerst i bækkenet kan være meget spændt og stram. Det kan give smerter eller trykken i underliv, lyske og på forsiden af låret. Bækkensmerter er i mange tilfælde under påvirkning fra andre dele af kroppen, herunder ryg, hofte, fod og de indre organer.

Bækkenløsning er et kendt problem i bækken

En af de mest kendte lidelser/ problemer i bækken er Bækkenløsning. Bækkenløsning er en skade/lidelse, som opstår under graviditet når kroppen begynder at producere relaxin. Dette hormons funktion er at klargøre bækkenet til fødslen. Det blødgør/smidiggør ledbånd, brusk og
bindevæv, hvorved leddene i bækkenet løsnes og bliver mere bevægelige. På den måde kan bækkenet udvide sig under en fødsel. Den øgede smidighed af leddene kan medføre, at disse kan låse, blokere, forskydes eller fejlstilles. Hormonet relaxin har indflydelse på alle led i kroppen,
hvorfor en del kvinder også får ledsmerter andre steder end i bækkenet. At leddene bliver mere smidige under en graviditet er en naturlig ting. I tilfælde med smerter, er det vigtigt at lytte til kroppen og dosere mængden af aktivitet.

Bækkenløsning kan give smerter i lænd, balder, lyske, hofter, haleben, sacroiliaca-led (SI-led), symfyse, underliv og benene. Smerterne kan veksle fra dag til dag samt fra side til side. Det kan føles som om, at man ikke længere kan ”holde sammen” på sit bækken og den nedre del af ryggen. Mange har en oplevelse af, at benene skrider ud, og manglende føling med motorik og balance.

Det kan også give smerter andre steder i kroppen

Der kan også nogle gange opstå smerter helt andre steder i kroppen. Dette sker når andre muskler prøver at kompensere for de smertefulde muskler i bækkenet, og dermed overbelastes. Eksempelvis smerter i lår, ryg, nakke, kæber, skuldre, albue, hænder, knæ, ankler og fødder. I nogle tilfælde vil de nye overbelastninger føre til nye kompensationer, og smerterne kan på denne måde brede sig og variere meget.

Smerterne kan opleves forskelligt fra person til person. Derfor er der heller ikke én behandling, der kan hjælpe alle. Der er dog er mulige behandlingsformer og desuden en række gode råd som – hvis du følger dem – kan være med til at lette din dagligdag og modvirke, at dine smerter forværres.

Hos Fyns Osteopati finder vi årsagen til dine bækkensmerter, ved at kigge lokalt på dit bækken, men også undersøge om andre af kroppens systemer har indflydelse på dine smerter.