Nakkesmerter

Hvordan opstår nakkesmerter?

Symptomer fra nakken kan komme fra: piskesmæld (whiplash), hold i nakken, nakkesmerter, nakkesmerter, låsning, hovedpine i nakken, stivhed i nakken, scoliose, svimmelhed, ondt i hovedet, migræne, migræne med aura, slidgigt i nakken.
Problemer med nakken kan f.eks. skyldes dårlig holdning, stillesiddende arbejde, arbejdsstillinger, løft, EGA (ensidigt gentaget arbejde/bevægelser). Nakkesmerter kan også stamme fra nedsat bevægelighed andre steder i kroppen, som nakken skal kompensere for.
I nakkeundersøgelsen bestræber vi os hos Fyens osteopati på at lokalisere hvor symptomerne stammer fra. Nakke symptomer har ofte udspring et andet sted, end der hvor symptomerne er.
Det er vigtigt at forholde sig til, at nakken er afhængig af og kompenserer efter, hvad resten af rygsøjlen bliver udsat for.

  • F.eks vil en siddende, hængende holdning medføre at nakken/hovedet blivet skudt frem foran kroppen. Hvilket i første omgang bevirker, at nakken får mindre mulighed for at bevæge sig. De øverste nakkehvirvler bliver presset sammen, hvilket øger sandsynligheden for nakkesmerter og senere hovedpine.
  • Et andet eksempel kunne være at du bøvler med et problem i bækken eller i lænden, som gør de regioner mindre bevægelige. Dette vil have en stor indflydelse på nakkens bevægelser. Det vil i første omgang føles som stivhed. Senere som smerter og hovedpine.
  • Et sidste eksempel kunne være problemer med maven eller vejrtrækningen. Maveregionen og vejrtrækningsmusklen (diagphragma) har begge nerver som kommer fra nakken. (n.vagus og n. phrenicus).

Osteopatisk tilgang til nakkeproblemer:

  • Finde årsagen til nakkesmerterne, dvs. der hvor kroppen kompenserer for problemet. Dette for at nedsætte irritation og evt betændelse tilstand.
  • At forbedre blodomløbet i området.
  • Behandling af hjerte, lunger, brystkasse, åndedrætsmuskel, lever, tarme og venstre nyre er vigtig.
  • At sørge for optimal funktion og bevægelighed omkring de øverste nakkehvirvler, kranie samt de øverste brystrygshvirvler. Dette område er afgørende for blodgennemstrømningen og det autonomiske nervesystem.
  • Behandle nakkeproblemet lokalt på den smertegivende hvirvel.