Hjernerystelse
Hvad er hjernerystelse?
Hvert år modtager minimum 25.000 danskere diagnosen hjernerystelse på landets skadestuer. Hjernerystelse, på latin også kaldet commotio cerebri, er en overstrækning / irritation af hinderne i hjernen efter et slag mod kraniet. Dette slag gør, at der ofte opstår et blåt mærke eller hævelse (hæmatom) i eller imellem lagene (hinderne) der beskytter hjernen. En hævelse som hovedet har svært ved at fjerne. Dette betyder, at dele af hjernens funktioner i større eller mindre grad midlertidigt kobler fra ved. Hvilket opleves som en begrænsning i hverdagen og at der ikke skal så meget til før hovedet / kroppen føler belastning.
Der kan ligeledes opstå et blåt mærke på selve hjernen som er endnu mere alvorligt, da disse centre i hjernen der ofte styrer vigtige funktioner i kroppen. Ofte styrer disse områder funktionerne af bl.a. hormonsystemet, hukommelsen, forskellige organsystemer og koncentration. 60 % af alle tilfælde vil være symptomfri hurtigt indenfor 3 måneder til et år, men i mange tilfælde kommer hjernerystelsen til at følge den enkelte i lang tid. Symptomer efter de 3 måneder , skyldes sansynligvis en øget sensibilitet (følsomhed) af hjernehinderne. Men her er det vigtig at fokusere på / huske på, at hjernen er plastisk (foranderlig), dvs. der er altid en mulig for forbedring / ændring – når den behandles på den rette måde.
Symptomer som mange desværre kommer til at lide af er: hovedpine, migræne, svimmelhed, træthed, kvalme og lys- og lydfølsomhed.
Hvordan føles hjernerystelse?
Kortvarig bevidstløshed med hukommelsestab omkring selve hændelsen er ofte karakteristisk, men man kan godt have haft hjernerystelse selvom man husker det hele. Som regel får man umiddelbart hovedpine, kvalme og kaster måske op. Op til flere uger efter kan man fortsat være plaget af koncentrationsproblemer, usædvanlig træthed, synsforstyrrelser og svimmelhed. Men symptomerne kan også komme snigende efter nogle uger hvis et slag mod hovedet negligeres og hjernen derved overbelastes.
Hvad kan man selv gøre?
Vigtig at holde fast i, når man har pådraget sig en hjernerystelse, er at hjerne er plastisk. Dvs. den er foranderlig og derfor vil ændre sig over tid hvis den belastes korrekt. Som regel forsvinder symptomerne gradvist efter få dage, op til et par uger. Det er blot meget vigtigt at følge nogle enkelte råd for at undgå langtidsvirkninger. Hjernen er under reparation og har brug for ro, indtil skaderne er blevet udbedret, og den skal derfor belastes hensigtssmæssigt. Så længe hjernen er under reparation og ikke fungere optimalt, det vil sige der er fx koncentrationsproblemer, træthed, hovedpine, svimmelhed og synsforstyrrelser, skal man:
- Undgå hård fysisk aktivitet.
- Undgå arbejde der kræver lang tids koncentration.
- Give sig selv masser af hvile/pauser. (hjernepauser)
- Begrænse læsning, computerbrug, mobil og tv-kiggeri.
- Undgå alt som du føler forværre dine symptomer.
Hjernerystelse og Osteopati hos Fyns Osteopati:
Behandlingen starter altid med en grundig vejledning i hvad det vil sige, at have senfølger efter en hjernerystelse. Herunder kan det være en snak om struktur i hverdagen, sætte grænser, hvornår skal jeg stoppe en aktivitet, hjernepauser, det mentale hvis generne har stået på i lang tid, vejrtrækningen, stressen i kroppen etc. Dette er vigtige elementer i den samlede behandlingstrategi. Der er 4 vigtige komponenter at undersøge ift. senfølger efter en hjernerystelse – som ofte vil have indvirkning på hinanden.
- Samsyns-problematik.
- Vestibulær problematik.
- Nakke/kranie problematik.
- Mentale aspekt / accepten.
Som Osteopat undersøger jeg bevægeligheden i og omkring kraniet. Har slaget forvoldt restriktioner/nedsat elasticitet i og omkring de lag der beskytter hjernen. Er hjernehinderne som dækker hjernen påvirket og om der er dysfunktioner i bindevævet inde i kraniet. Jeg sørger ligeledes for at hjernen får tilstrækkelig blodcirkulation til og fra kraniet og om nervesystemet fra nakkehvirvler og kranienerver fungerer optimalt. Dette for at bringe balance i hjernen og være med
til at give den ro og de bedste betingelser for at kunne komme sig efter hjernerystelsen. Derfor søger jeg at gennem behandling at bedre og fremme aktiviteten af kranie, nakke led og muskler samt ledbånd. Endvidere strukturer på halsen, i brystkassen, bækken og i organerne. Dette gøres med:
- Præcise teknikker af bestemte samlinger mellem kranieknoglerne. Kraniel osteopati er
behandling af de forskellige åbninger i kraniet, hvor nerver og blodårer træder ud. Samt skabe bevægelse mellem kraniets knogler. - Behandling af strukturerne mellem kraniet og nakkehvirvelerne.
- Oprette normal bevægelighed mellem nakkens hvirvler.
- Spændinger omkring rygmarven behandles med stræk fra halebenet til nakkeknoglen, for at lette spændingen på specielt nakken og musklerne.
- Vejledning i håntering af hverdagen / arbejdslivet med hjernerystelse.
Vil du høre mere?
Udfyld formularen og vi kontakter dig hurtigst muligt.