Stress, PTSD og traumer
For uddybende forklaring omkring hvad stress er og vagusnervens funktion, kan fanen “Stress og Osteopati” med fordel læses.
Når stress nævnes i forbindelse med PTSD og traumer, betyder det at belastningen enten har været konstant over en længere periode eller at der er sket noget traumatisk, som har ændret hverdagen pludseligt og voldsomt.
- Posttraumatisk stressforstyrrelse (PTSD) kan være en langvarig tilstand, som opstår efter voldsomme, katastrofe-agtige psykiske belastninger (Sundhed.dk)
Karakteristika er at kroppen er i konstant alarm-beredskab, urolig, tankemylder / grublerier, bebrejdelser og søvnproblemer.
PTSD kan forklares som hjernen der kommunikerer med sig selv igen og igen, lidt som en indre diskussion, hvor hændelsen/ hændelserne gennemspilles et utal af gange – dette også selv om vi udemærket er klar over der ingen fare på færde er. Hjernen gør det for at advare os, og at vi skal beskytte os selv mod at noget ligende sker. Problemet er bare at ved PTSD bliver vi ved med at diskutere med os selv. En diskussion inde i os selv, vil ofte bare gå i ring, og ende med det sammen ubrugelige facit. Vi kommer ingen vegne. Ubehandlet kan posttraumatisk stress udvikle både depression og funktionelle lidelser på senere tidspunkt.
Traumer er aftryk, der sættes i vores krop. Disse kan være opstået pludselig eller komme frem som en hukommelse fra barndommen, som pludselig vækkes til bevidsthed.
Osteopatisk tilgang:
Behandling af ovenstående kan indeholde en blid udgave at de teknikker som er beskrevet under fanen “Osteopati og Stress”. Men ofte vil tilgangen være samtale, blide kranieteknikker og traumeterapi. Dette for at dæmpe nervesystemet, så kroppen hjælpes til at kunne håndtere belastningen og derved opnå bedring.
- Samtale, tankestartegier, hjernepauser, smertestrategier (hvis nødvendigt), undervisning i hvad der sker i hjernen.
- Vejrtrækningen.
- Kraniet
- Traumeterapi (hele kroppen indrages)